Biografie Katharina

Katharina

Katherina is geboren in 1267 te Curingen als oudste kind, er zullen nog 3 broers volgen. Annekin, Cornelius en Daniel. Daniel verdrinkt op 2 jarige leeftijd in de Demer. Haar vader Andreas werkt als dienaar in het kasteel van de Graaf van Loon te Curingen, moeder Veerle is borduurster en zal ook Katherina inwijden in het vak. Samen maken ze verschillende stukken voor Helwigis van Diest, priores van de CistercÔenzerinnenabdij van Herkenrode.

Broer Annekin zal sneuvelen op het slagveld van Woeringen op 5 Juli 1288. In datzelfde jaar ontmoet ze Hendrik in Hasselt en zal in 1290 met hem in het huwelijk treden. Ze schenkt hem drie zonen waarvan de twee oudste vroegtijdig overlijden, en ťťn dochter. Clara wordt in 1294 en Bartolomeus in 1296 geboren.

Door een hoogoplopende ruzie in de schoenmakersambacht in verband met het meesterschap van Hendrik en een incidentvol proces op de Hasseltse schepenbank wordt hij in 1299 veroordeeld tot een bedevaart naar Rocamadour. Terwijl hij weg is zijn Katherina en de kinderen noodgedwongen in het huis van zijn moeder en broer Michael en zijn gezin gaan wonen.

Na afloop van de bedevaart vindt Hendrik geen werk meer in Hasselt en moet hij verder weg gaan zoeken. Zo komt hij in de buurt van St-Truiden in de heerlijkheid Zerkingen in contact met heer Joris van Zerkingen en wordt in diens gevolg opgenomen. Katharina en de kinderen volgen Hendrik naar Brugge waar zij deel uitmaken van het huishouden van de heer en in diens huis wonen in de bediendenvertrekken.Katharina heet in het werkelijke leven Karin Claesen en is arbeidster en thuismanager.

Volgende biografie.
Volgende.


BiografieŽn.
BiografieŽn.Copyright op tekst bij Karin Claesen.
De foto werd gemaakt door Joris de Sutter
Deze informatie wordt ter beschikking gesteld door De Liebaart en werd laatst vernieuwd op 7 Maart 2004.