Wij over ons

Copyright BL London Arundel 83 Wie zijn we?

De Liebaart is een kleine groep mensen die van de middeleeuwen houden en aan "levende geschiedenis" doen. Wij onderzoeken, reconstrueren en herbeleven het dagelijkse leven uit het tijdvak rond 1302.

De Liebaart is er van overtuigd dat het veel leuker is om de geschiedenis zelf te ervaren dan er naar te kijken of er over te lezen. Wij experimenteren met geschiedenis en archeologie. We gaan tegelijk op zoek naar oplossingen voor tal van kleine, dagdagelijkse problemen die onze voorouders bezig hielden. We delen allen dezelfde passie voor de middeleeuwen en de gedrevenheid om deze zo correct mogelijk te reconstrueren.

Levende Geschiedenis

De Liebaart vindt historische juistheid en accuratesse heel erg belangrijk. Cowboylaarzen, gebreide maliŽnkolders, nylon pakjes uit de theaterwinkel en phantasy spullen komen er bij ons niet in. Elk kledingstuk en elk gebruiksvoorwerp is nauwkeurig onderzocht en je kan pas iets nieuws aandragen als je het gebruik ervan ondersteunt met twee onafhankelijke bronnen. Zo krijg je op zeer korte tijd een gans andere kijk op de middeleeuwen en kun je in enkele maanden tijd veel meer ontdekken dan al die jaren op de schoolbanken.

Hiervoor raadplegen we museumcatalogi, verslagen van archeologische opgravingen, verluchte manuscripten, sculpturen en wetenschappelijke werken over middeleeuwse geschiedenis. Op die manier vangen we twee vliegen in een klap. Onze uitrusting wordt beter en we steken een pak nieuwe dingen op over ons favoriete tijdvak.

De Liebaart wil de middeleeuwen zo nauwkeurig mogelijk weergeven. Dat onderscheidt ons van andere groepen. Onze manier van aanpakken kan je omschrijven als "living history". Met deze "levende geschiedenis" bedoelen we dat we geen historische gebeurtenissen of figuren reconstrueren (zogenaamd re-enactment of wederopvoering). Het betekent wel dat we op een wetenschappelijke wijze proberen de levensomstandigheden van de middeleeuwen reconstrueren.

Waar de Liebaart niet aan meedoet zijn allerhande kasteelfeestjes, riddertoernooien, banketten en andere van dergelijk populair hedendaags "middeleeuws" vermaak. Wij zijn geen spektakelgroep en verhuren ons niet voor het opluisteren van toeristische evenementen. We zoeken het eerder in serieuze museale omgeving waar onze uitrusting tot haar recht komt en naar waarde geschat kan worden.

De Liebaart

Kort samengevat is de Liebaart een vereniging van enthousiaste 'middeleeuwers' die dezelfde interesse delen in de Middeleeuwen en "levende geschiedenis" van een hoog niveau willen brengen. We hebben goede contacten met gelijkaardige buitenlandse verenigingen, werken soms met hen samen en trekken af en toe naar het buitenland. We beschikken over massa's informatie en tips die helpen bij het samenstellen van historisch juiste kledij en uitrusting.

In de eerste zes maanden van hun lidmaatschap werken de leden aan een basisset burgerkledij. Een correct hoofddeksel, een wollen rock, een linnen hemd en onderbroek, een paar cousen en een paar lederen, handgenaaide schoenen. Elk lid moet net dat tikkeltje extra gedrevenheid hebben om het zo correct mogelijk te willen gaan doen. We zijn streng op authenticiteit.

De vereniging is gestructureerd rond de presentatie van het huishouden van een laat 13de eeuwse lakenhandelaar en ridder uit Brugge. Elk lid vervult in dit huishouden een rol als laat 13de eeuws stadsburger. Naast de patriciŽr zelf zijn er zijn personeel en bedienden. Hogere edellieden horen er bij ons niet bij, omdat we vinden dat je hier geen realistische impressie kan van neerzetten. Onze wapenknechten zijn infanteristen uit de 13de eeuwse stedelijke milities.

Naar boven.
Terug naar begin van de pagina.

Volgende pagina.
Naar de volgende pagina.


Email
Email ons!
Look at this page in English language.


Copyright op tekst, beelden en foto's bij Joris de Sutter, tenzij anders vermeld.
De miniatuur is copyright British Library London, Arundel 83
Deze informatie wordt ter beschikking gesteld door De Liebaart en werd laatst vernieuwd op 28 December 2002.