Enkele recepten

Wens je zelf eens te proeven hoe het eten smaakte in onze tijd, dan ben je steeds welkom op een van onze activiteiten waar er meestal wel gekookt wordt. En anders kan je zelf eens proberen een van onderstaande receptjes klaar te maken. Succes gegarandeerd.

Gevulde dadels

Ontpit de dadels, en vul ze met zachte kruidenkaas. Gebruik hiervoor een potje zure room, doe hier verse of gedroogde kruiden zoals peterselie, marjolein, dille, rozemarijn, en andere kruiden bij en een beetje zout en peper.

Kip in honingsaus

Neem voor 4 personen 4 kipfilets, 1 fles witte wijn, kaneelpoeder of een stokje, een klein snuifje gemberpoeder, 10 soeplepels honing, zout, peper en boter. Snij de kip ik blokjes en marineer ze in de witte wijn samen met de specerijen en de honing. Voeg een snuifje zout en peper toe. Laat een uur rusten. Haal de kip uit de marinade en bak ze in wat boter goudbruin. Voeg het vocht toe en laat nasudderen.

Kapoen met druiven

Dit is onze eigen topper, die we al een aantal keer hebben klaar gemaakt tijdens evenementen.

Neem voor 4 personen 1 kg kapoen (gesneden haan), 2 bekers rode wijn, 1 beker appelsap, 2 uien, 300 g druiven, peper, zout, verse bieslook, boter of olijfolie en 2 sneetjes geroosterd brood zonder korst. Bak de kapoen aan in wat boter en voeg de gesneden ui toe. Giet de wijn en het appelsap erover heen. Voeg peper, zout en bieslook toe naar smaak. Laat de kapoen gaar worden. Ontpit ondertussen de druiven. Haal daarna het gare vlees uit het nat, waar je de druiven bij doet. Verkruimel de twee sneetjes brood en laat de saus verder koken tot ze de gewenste dikte heeft. Leg de stukken kapoen terug in de saus en dien op.

Sinteldag taart

Neem 6 eieren, 3 middelgrote uien, grof gesneden, 200 g geraspte kaas, 4 eetlepels gesmolten boter, een halve tas rozijnen, 1 koffielepel suiker, salie, peterselie of andere verse kruiden, kaneel, nootmuskaat, zout, peper en saffraan. Meng de gemalen saffraan met de gesmolten boter en zet opzij. Snij de verse kruiden fijn en kook ze met de uien (kook ze niet helemaal gaar) en laat het vocht eruit lekken. Klop de eieren en voeg de saffraanboter en de overige ingrediënten toe. Giet het in een pasteideeg (blader- of kruimeldeeg) en bak op 180¼C gedurende ongeveer een uur.

Variant: je kunt ook spekblokjes (200 g) onder het beslag mengen in plaats van de rozijnen.

Hartige tarwepap

Bak 150 g tarwe glanzend in twee soeplepels olijfolie. Kook de tarwe in 50 cl amandelmelk (op basis van kippenbouillon). Voeg zout toe naar smaak. Voeg wanneer de tarwekorrels gaar zijn 10 cl koksroom toe, 50 g geraspte kaas en eventueel wat fijngehakte dille.

Honingkoekjes

Voor het deeg heb je 210 g bloem, 50 g boter, 40 g suiker, 4 eierdooiers, 1 snufje zout en 4 lepels water nodig. Meng de bloem, boter, suiker, zout, eierdooier en water tot en samenhangend deeg. Laat het deeg ongeveer een uur rusten in een afgesloten kom. Rol het deeg daarna zo dun mogelijk uit, snij het in cirkeltjes. Bak het deeg in een beetje olijfolie tot ze bruin en krokant zijn. Verwijder het overtollige vet van de koekjes. Doe de honing in een pannetje, en breng het traag aan de kook, terwijl je het schuim eraf haalt. Bestrijk de koekjes met de warme honing, en dien op.

Lijnen ?

"Dat is toch een verschijnsel van de 20e eeuw?" zul je denken. De waarheid is dat het al veel verder terug gaat!

Een aantal 14e eeuwse nederlandstalige geneeskundige handschriften denken er zo over : Vermageren kan je door gedurende lange tijd elke morgen koud water te drinken of nuchter drie "soppen" van geroosterd brood te eten, natgemaakt in azijn. Met je spijzen gebruik je poeder van wijnsteen en peper. De spijsvertering wordt bevorderd als je bij andere voedingsmiddelen munt eet, pulver van kardemom en wijnruit. Doe ook veel lichaamsbewegingen.

(Wij staan niet in voor mogelijke gevolgen van dit dieet!)

einde

Meer middeleeuwse recepten kan u o.a. terug vinden in :
J.M. VAN WINTER, Van Soeter Cokene, Bussum, 1976.